De Bouwpraktijk

De Bouwpraktijk wint de Bouw en Infra Inclusief Award van Bouwend Nederland

13 april 2024 | Nieuws | Stijn Tettero

Team ERAflats is met het initiatief De Bouwpraktijk winnaar geworden van de Bouw en Infra Inclusief Award van Koninklijke Bouwend Nederland. Op 11 april 2024 reikte Bouwend Nederland in The Colour Kitchen in Utrecht deze prijs voor de allereerste keer uit. De prijs werd uitgereikt aan bedrijven in de bouwsector die vooroplopen in het creëren van een inclusieve en diverse werkomgeving. Bouwend Nederland reikte de prijs uit in twee categorieën: mkb en grootbedrijf. Het initiatief De Bouwpraktijk won de prijs in de categorie grootbedrijf. In de categorie mkb won Evers & Evers Glas met hun initiatief: Er is plaats voor iedereen.

Tijdens het event lieten verschillende finalisten zien waarom zij voorop lopen in het in het creëren van een inclusieve en diverse werkomgeving. Dit met het doel om andere bedrijven in de sector te inspireren om aan de slag te gaan met inclusie en diversiteit. Fries Heinis, directeur Bouwend Nederland reikte samen met een deskundige jury de awards uit. Over het winnende initiatief De Bouwpraktijk zegt de jury: “Het initiatief is heel goed doordacht en zeer schaalbaar voor de sector.”

Maatschappelijke impact
“Met De Bouwpraktijk slaan we een brug tussen deelnemers en vakmensen. 65% van de deelnemers vindt een baan. En op de bouwplaats groeit het begrip en respect voor elkaar door de nauwe samenwerking”, vertelt Jeroen Eijkelboom, mede-initiatiefnemer De Bouwpraktijk en afdelingshoofd Realisatie Bestaande Bouw.

Kennismaken met de bouw
De Bouwpraktijk biedt personen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om gedurende 12 weken fulltime kennis te maken met alle aspecten van de bouw. Het uiteindelijk doel is om hen te laten doorstromen naar een vaste baan bij een van de deelnemende bouwbedrijven. Onder begeleiding van ervaren leermeesters maken deelnemers kennis met verschillende specialismen, zoals tegelen, schilderen, slopen, elektrotechniek, timmeren en installatiewerk.

Leerschool op eigen projecten 
De Bouwpraktijk vindt plaats op eigen verduurzamingsprojecten. In mei 2022 startte ERA Contour en Smits Vastgoedzorg, vanuit de samenwerking Team ERAflats, met De Bouwpraktijk bij het renovatieproject De Hoge ERA’s in Rotterdam Ommoord. Het concept en de opzet bleken erg succesvol. Het initiatief werd daarom ook toegepast bij de verduurzaming van de Schermerhoek in Capelle aan den IJssel in maart 2023. Inmiddels is ERA Contour gestart met een vierde editie van De Bouwpraktijk, dit keer bij het verduurzamen van woningen in de Fruitbuurt in Barendrecht. Het initiatief van De Bouwpraktijk wordt mede mogelijk gemaakt door het TBI Praktijkfonds.

De Bouwpraktijk